28 października obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Celem zajęć było propagowanie zdrowego odżywiania się, a przede wszystkim zachęcenie do codziennego spożywania jabłek.
Świętowanie rozpoczęliśmy od bliższego poznania jabłka. Dzieci wysłuchały wielu ciekawostek na temat właściwości zdrowotnych tego smacznego owocu. Odważni w tym dniu przyszli do szkoły ubrani w kolorach jabłek. Uczniowie opisywali jabłko, jego wygląd, zapach i smak. Ponadto uczniowie wykonali plakaty zachęcające do spożywania jabłek. Była to też okazja, aby przypomnieć, że jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób. Dzieci degustowały przetwory wykonane z jabłek. Na zakończenie zajęć uczniowie wykonali pyszne owocowe sałatki z jabłkiem w roli głównej.
Wszystkie podejmowane działania dostarczyły dzieciom wiele radości, a jednocześnie zwróciły uwagę na korzyści wynikające ze spożywania jabłek.
Katarzyna Jelonek